Springen Open VLD en N-VA zorgvuldig om met de kas van Destelbergen?

26 December 2023

Springen Open VLD en N-VA zorgvuldig om met de kas van Destelbergen?

Onze spaarpot slinkt van ca. 13 miljoen naar ca. 6 miljoen euro.

Ook al zijn er meer inkomsten, de ‘financiële reserve’ – de spaarpot van Destelbergen – slinkt in deze bestuursperiode van ca. 13 miljoen naar ca. 6 miljoen euro. Waaraan worden die grote bedragen opgesoupeerd? In de gemeenteraad van 21 december presenteerden de meerderheidspartijen Open VLD en N-VA waarvoor ze het geld van de gemeente eigenlijk inzetten. Groen heeft begrip voor bepaalde investeringen, maar hoopt algemeen wel op meer spaarzaamheid. Bovendien zien we ook graag een ander gebruik van die middelen. “Er gaat enorm veel geld naar consultants, advocaten en studies...” merkte de fractieleider voor Groen, Roger Lybeer, op. “Er wordt door dit bestuur op een eind meer gestudeerd dan gepresteerd!” Waar gaat het geld juist naartoe (of juist niet)? We gaan hier slechts even in op een drietal zaken, waarover Groen in de laatste gemeenteraden het debat aanging.

 

 

Een aalmoes...

 

Laten we meteen toegeven dat het op bepaalde vlakken voor Groen zelfs net ietsje meer mag zijn. Zo kondigde de meerderheid 1.000 euro noodhulp voor Gaza aan. Eerder dit jaar ging al 1.000 euro noodhulp naar Syrië en Turkije. “In vergelijking met de andere uitgaven toch amper een aalmoesje”, merkte gemeentraadslid Nadine Poppe op. Die aalmoes krimpt trouwens zienderogen, want de noodhulpbedragen zijn ondanks de sterke inflatie al jaren dezelfde.

Voor Groen mag de nationale en internationale solidariteit hoger op de agenda: van inspanningen om de belofte waar te maken dat Destelbergen erkend zou blijven als Faire Gemeente, komt weinig in huis. Het adviesforum Duurzaamheid en Ontwikkelingssamenwerking van de gemeente zelf, heeft hierover al twee maal een participatiemoment met de bevolking georganiseerd en een advies uitgebracht. De interesse bij de meerderheidspartijen blijkt vrij beperkt. Op het tweede adviesforum bleek de bevoegde schepen meteen na zijn verwelkomingsspeech het evenement stilletjes verlaten te hebben, tot verbijstering van de organisatoren en externe sprekers.

Het label van ‘Faire Gemeente’ betekent letterlijk een gemeente die zich inspant voor meer eerlijkheid en rechtvaardigheid in de wereld. Hier hebben Open VLD en N-VA blijkbaar maar weinig aandacht of middelen voor over. De miljoenen vloeien duidelijk naar elders. Groen hoopt op een solidair en Fair Destelbergen, waar de inwoners trots kunnen zijn op producten uit eigen streek en eerlijke handel.

 

 

Lokale investeringen?

 

Een hoeksteen van ‘Faire Gemeente’ is de lokale economie. Ook al claimen de huidige meerderheidspartijen beiden een partij ‘voor de ondernemer’ te zijn, blijkt dat in de praktijk toch vaak anders. De verenigde oppositie heeft onlangs op initiatief van Groen aangekaart hoe het bestuur ongeoorloofd middelen inzet voor een campagne tegen een plukboerderij in Heusden – een lokale onderneming die zich nota bene inzet voor ecologische lokale voedselproductie in gemeenschapsverband. (Zie o.a. deze link voor een eerdere episode in dit verhaal.) Enkel en alleen voor juridische procedures om de uitbouw van deze onderneming tegen te houden, kregen de advocaten van de gemeente tot nu toe al 8.601,59 euro ereloon uitbetaald. Dit bedrag loopt in de toekomst ongetwijfeld nog op. Het bevat bovendien ook niet de personeelskosten voor de ambtenaren die bv. worden ingezet om de boerderij het leven zuur te maken.

Sinds 2022 is er voor het eerst in tientallen jaren weer oorlog op het Europese continent, iets wat niemand voor mogelijk hield. Specialisten waarschuwen hoe het bijna geen twijfel vergt dat die oorlog zich de komende jaren zal uitbreiden naar de NAVO, wat ook in ons land de productie- en transportketens van o.a. voeding onder druk kan zetten. Vele gemeenten zetten net middelen in om lokale productie te stimuleren in plaats van af te weren. In Gent, waar ook een Open VLD-burgemeester zetelt, investeert men om de noden van lokale voedingsinitiatieven concreet te vertalen naar wat mogelijk is binnen de ruimtelijke ordening. Zo kon boerderij Oogstgoed er zijn activiteiten uitbouwen, met respect voor hun locatie in parkgebied. Nu vloeien er dus duizenden euro’s omdat deze 'ondernemerspartijen' hun grote gelijk proberen te behalen voor de rechtbank. Spenderen we die niet beter aan het zoeken naar juridisch aanvaardbare oplossingen voor projecten die we genegen zijn?

 

 

De jackpot!

 

De grote winnaar van de gemeentelijke investeringen is ongetwijfeld die ene firma die zich aanbood voor het uitbouwen van het project Nederbroeken. We spreken nu over bedragen van een heel andere orde. In het meerjarenplan werd hiervoor ooit nog 3,5 miljoen euro uitgetrokken. Nu de gemeente voetbalploegen KFC Heusden en FC Destelbergen kon overtuigen tot een fusie, wordt dat plots 9,8 miljoen euro. Die meerkost (6,3 miljoen) staat tegenover slechts anderhalf tot twee miljoen onderhoud voor voor het huidige voetbalterrein van FC Destelbergen, dat anders had moeten worden voorzien. Hoeveel het daarbovenop nog zal kosten om bv. de mobiliteitsknoop te ontwarren voor veilig fietsende jonge voetballertjes, moet nog worden uitgedokterd. Hiervoor wordt eerst een (ook nog te betalen) studie besteld. We hopen met de meerderheid mee dat verhoopte subsidies en terugverdieneffecten deze financiële put ooit enigszins kunnen dempen.

Gaat het hier om sportliefde? Groen is ook voorstander van sportmogelijkheden en alle voordelen van dien op het vlak van gezondheid en gemeenschapsvorming. Voetbal hoort bij uitstek in dat plaatje thuis. Liefde laat zich echter niet uitdrukken in miljoenen. De sterke stimulans van de gemeente tot een fusie laat zich moeilijk verantwoorden, de bijhorende meerkost nog minder. Of dit prijs-kwaliteit de beste optie is, kan men ons ook maar moeilijk verzekeren: met slechts 1 private kandidaat-investeerder is er weinig sprake van concurrentie, zeker aangezien de kostprijs meer dan verdubbeld is sinds het uitschrijven van de aanbesteding.

Voor bepaalde sporten (bv. zwemmen) wordt per definitie al gekeken naar samenwerkingen met andere gemeenten, andere sporten moeten polyvalente locaties delen. Democratische en rationele verdelingen van sportinfrastructuur zijn met andere woorden op bepaalde vlakken al noodzakelijk gebleken en kunnen zeker worden doorgetrokken. De gemeente voorziet namelijk al veel ruimte voor sportinfrastructuur: als we alleen nog maar kijken naar de huidige infrastructuur van FC Destelbergen, Bergenmeers en Nederbroeken, zijn er in onze ‘landelijke’ gemeente voor elke 100m² woongebied 2m² sportinfrastructuur voorzien (tegenover gemiddeld 0,3m² per 100m² van het Vlaams Gewest volgens het recentste cijfer dat we hierover terugvinden). Komt al die ruimte de sporters ten goede? Volgens de toelichting van de meerderheid op de gemeenteraad, kunnen we er alvast van uitgaan dat onder andere een VIP-zone in Nederbroeken niet vergeten wordt. Groen hoopt daarentegen op een democratische sportbeleving, waar het spel centraal kan blijven staan.

 


Nu u hier bent...

Groen Destelbergen - Heusden heeft momenteel een petitie lopen voor een correctere inkleuring van de jachtplannen in de gemeente. Teken en deel naar believen!

Op de hoogte blijven van het nieuws van Groen Destelbergen-Heusden? Klik hier!